Nasi Ambeng
Bahan Ayam Masak Kicap:
1 ekor ayam - dipotong kecil
Sedikit serbuk kunyit - untuk dilumur pada ayam
Rempah tumis 3 sekawan
6 ulas bawang merah - dihiris halus
3 ulas bawang putih - dihiris halus
2 inci halia - dimayang halus
Sedikit kicap manis
1 camca besar lada hitam - ditumbuk kasar
2 tangkai cili merah - dibelah 2
2 tangkai cili hijau - dibelah 2
2 biji bawang besar - dihiris bulat
2 biji kentang - dihiris dan digoreng
Minyak untuk menumis
Cara buat Ayam Masak Kicap:
1. Ayam dibersihkan, digaulkan dgn garam dan kunyit kemudian digoreng separuh masak. Ketepikan.
2. Tumiskan rempah tumis 3 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang dan bu nga cengkih) sehingga naik bau.
3. Masukkan bawang putih, bawang merah & halia. Tumis sehingga sebati dan garing.
4. Masukkan kicap manis & lada hitam. Kacau sebati. Tuang sedikit air jika kuah terlalu pekat.
5. Masukkan ayam & kentang. Biarkan hingga ayam masak sepenuhnyer.
6. Masukkan garam secukup rasa, bawang hiris, lada hijau dan merah.
Bahan untuk serunding kelapa:
1 biji kelapa parut - ambil putih sahaja
10 tangkai cili kering
1 inc halia
3 batang serai
1/2 inci lengkuas
1/2 cawan udang kering
1 cawan ikan bilis
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
Sedikit belacan
Sedikit serbuk kunyit
1/2 cawan air asam
Garam dan gula secukup rasa
Cara buat serunding kelapa:
1. Kisar kesemua bahan diatas kecuali kelapa.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing dan kering.
3. Kemudian masukkan air asam, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah pekat dan kering.
4. Setelah garing masukkan kelapa dan kacau hingga betul2 kering dan berderai.
Bahan untuk sayur goreng jawa:
4 keping tempe - dipotong dadu dan digoreng
3 keping tauhu - dipotong dadu dan digoreng
10 gm suhun - direndam
Kacang panjang - dihiris serong
10 ekor udang - dibuang kulit
1keping tauhu kering - direndam dan dipotong
4 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 sudu besar udang kering - dikisar
1 sudu besar ikan bilis - dikisar
1 sudu kicap manis
1 batang cili - dihiris
Garam secukup rasa
Cara buat sayur goreng:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yg dikisar hingga garing dan harum.
2. Setelah itu masukkan udang, kacang panjang, suhun, tauhu kering, tauhu, tempe, cili dan gaul rata.
3. Kemudian masukkan kicap manis bersama garam. Kacau sampai masak.
Bahan untuk Mi Goreng:
Mi kuning
4 ulas bawang putih - dikisar
2 ulas bawang merah - dikisar
Cili kering - dikisar
Udang kering
Garam dan gula secukup rasa
Taugeh
Fishball
Udang
Daging - dihiris nipis
Sayur sawi - dipotong
Buah tomato
Tauhu - digoreng
Telur
Cara untuk Mi Goreng:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg dikisar hingga garing dan harum.
2. Masukkan telur, daging,fishball,udang dan sos cili dan masak hingga daging empuk.
3. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
4. Masukkan buah tomato, tauhu dan mee kacau rata dan mesra.
5. Akhir sekali masukkan sawi dan tauge. Kacau rata.
No comments :
Post a Comment