Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/07/popularkan-blog-tips-seo-cara-letak.html#ixzz2ZMWvM5au sweet aisyah : HOME MADE RED HOT DEVIL CURRY CRAB

Pages

Wednesday 3 July 2013

HOME MADE RED HOT DEVIL CURRY CRAB



HOME MADE  RED HOT DEVIL CURRY CRAB

kisahnya husband saya bawak balik ketam bubu ,tapi sbb  ketam ni penyakit dia kalu bulan cerah dia  jadi ringan tak tahulah kenapa but that my general knowledge yang pak cik nelayan ajar hehhe ,so selalunya saya rebus je kalu ketam bubu ke "bitor" ke ,tapi sbb ketam tu ringan jadi kita pun buat kari so dapat makan kuah ,sbb kuah kari ketam ni mmg sedap .so bermulalah berkejar kejar buat kari pukul 8.00 mlm hehhe dah lah berkejar kejar nga aisyah lagi .but untuk mendapatkan air tangan isteri dan ibu adalah makanana terbaik so mula lah aku start kari .so kat bawahtu recepi kari homemade yang tak seberapa  hehehhe............

RESEPI RED HOT DEVIL CURRY CRAB 

1 kg ketam 
5 ulas bawang merah 
1-2 ulas bawang puteh 
1/2 inci halia 
1 sudu kecil rempah campur (rempah kat kedai india ada jual-speacial for kari makanan laut )
rempah kari plastik kecil tu x kiralah babas ke alagapas ke rempah org perempuan memasak ke (rempah kari kelantan )
2 sudu besar serbuk cili kering 
daun kari ,
1 sudu kecil asam jawa (pastu campur air sikit)
180 ml  santan pekat (pastu campur air ) 
terung bulat dan tomato (rini sbb ada dalam peti campak je ,tapi best bendi muda)

CARA-CARANYA :
Tumis rempah campur ,pastu masuk bawang merah,puteh dan halia (yg dah di tumbuk dgn lesung batu tau not blender )
bila dah naik bau dan kuning sikit bawang tu  masukkan rempah kari sampai naik baunya ,daun kari dan air asam jawa .bila nampak macam cantik je mengelegak tu naik masukkan santan yang smmg dah ok dah kepekatannya sbb kari ni nak pekat gak nanti turun air ketam .bila dah mengelegak dan naik minyak baru masukkan ketam 5-10minit  last baru masukkan  terung dan buah tomato ,terus di hidangkan hehehhe .siap ada baki tu kita letak mee kuning masukkan dalam kari terus jadi mee ketam hehehhe sedap .

No comments :

Post a Comment